בשבילכם: אלו הם ההליכים (בקצרה) לבניית בית כנסת כיום
נתחיל דווקא בקצת רקע: בתי כנסת, כשאר מבני ציבור, נבנים על שטחים המיועדים רק לצרכי ציבור ורק עליהם יתקבלו היתרי בניה – כאשר יתקבלו. אלו הם קרקעות שרשות התכנון הכריזה עליהם, כשהיא תכננה את האזור כמיועדות ל'שטח ציבורי'. רובם המכריע של קרקעות אלו מופקע על ידי הרשות המקומית ובקרקעות אלו הרשות מקימה מבני ציבור כפי הנדרש לצרכי המקום.
ישנם מבני ציבור שחובה על הרשות לספק לתושבים וישנם מבני ציבור שאין מחובת הרשות המקומית לספק, לכן הרשות רק מקצה קרקע לעמותות על מנת שהן יקימו עליהן את המבנים. בית כנסת הוא אחד מן המבנים הללו, הדורש קרקע ציבורית, אך מאידך הרשות המקומית אינה מממנת את בניתו.
- כשאנו מעוניינים לגשת לבניית בית כנסת, בצעד הראשון נפנה למחלקת נכסים של העירייה על מנת לאתר קרקע ראויה לבניית בית הכנסת עבור קהילתנו ולהגיש עליה בקשה להקצאה.
הבקשה מאושרת על ידי ועדת הקצאות ומפורסמת להתנגדויות על פי ההליך הקבוע בחוק. - לאחר קבלת ההקצאה על העמותה לקבל היתרי בניה, בדיוק כמו כל מבנה אחר. וכאן, עליה לפנות לאדריכל. האדריכל יאפיין את צרכי הקהילה ובית הכנסת ויתכנן מבנה בהתאמה העונה על צרכי העמותה או הקהילה על כל פרטיו לצד קבלת שירות מאנשי מקצוע נוספים (מהנדס, יועצי בטיחות ונגישות וכו') שיצוות לעבודתו. לאחר מכן, יגיש האדריכל את התכניות לועדה המקומית ויטפל בהן עד לאישורן עם קבלת היתרי הבניה.
- הועדה אישרה את התוכניות, ומה כעת? עם אישור הוועדה ידרשו אישורים מגופים נוספים (חברת החשמל לדוגמא ועוד) וגם הם, יטופלו ויקודמו ע"י האדריכל וצוות אנשי המקצוע שלו עד לאישור הבניה המלא לבית הכנסת.
- מימוןההקמה: את שלב המימון, ניתן להגדיר בשני פעימות. פעימה ראשונה, לבנית בית הכנסת- ניתן ורצוי להתחיל עוד קודם התכנון – להון ראשוני. לאחר התכנון, כאשר מוצגת תכנית נאה ומרשימה, ואף ממודלת, יעשה גיוס שני, ונרחב יותר, שכן, הדרך לתורמים או למיזם גיוס מן הקהילה, כאשר ניכר שנעשתה עבודה משמעותית ומקצועית בדרך לבניית בית הכנסת, הוא מרגש, עוצמתי ומוחשי וממילא, אפקטיבי ואקטיבי יותר.
- לאחר השגת המימון וחתימת חוזה עם קבלן ביצוע – נצא לבניה – עד לחנוכת הבית לשם ולתפארת.